środa, 15 marca 2017

Wiem co jem

15 marca to dzień imienin patrona piekarzy św .Klemensa . Niektórzy nazywają ten dzień Dniem piekarza .Myślę że to najlepszy dzień aby napisać coś o tym czym zajmuję się zawodowo .Tak jestem piekarzem i to piekarzem z zamiłowania i wcale się tego nie wstydzę . Lubię swoją pracę a wręcz jestem w stanie powiedzieć że to jedna z moich pasji .Piekarnictwem zaraziłem się w siódmej klasie podstawówki  czyli gdzieś w 1989 roku ,kiedy to po sąsiedzku mojego rodzinnego domu ówczesny GS wybudował i uruchomił nowoczesną na tamte czasy  piekarnię .Jako że mój ojciec pracował w GS-ie często chodziłem popołudniami do piekarzy którzy bardzo chętnie już wtedy uczyli mnie prostych umiejętności .Kiedy w ósmej klasie trzeba było podjąć decyzję o wyborze zawodu  wybór mógł być tylko jeden.Po 3 latach nauki zostałem piekarzem.Pierwsza praca ,służba wojskowa ,druga praca i 2000 roku powróciłem do Skórzeckiej piekarni ,tej samej w której stawiałem pierwsze kroki z tym że była już wtedy własnością prywatną .W 2013 roku korzystając z możliwości  zrobiłem sobie w CECH- u  papiery mistrzowskie i właśnie od tego roku  mam pod opieką młodych ludzi którzy także postanowili  zostać piekarzami .
 Od kilku lat eksperymentuje na piekarni i tworzę różne rodzaje pieczywa .Pieczywo pełnoziarniste od jakiegoś czasu cieszy się popularnością wśród klientów sklepów firmowych piekarni w której pracuję..
  Chleb pełnoziarnisty z ziarnami zbóż, czyli tzw. ciemne pieczywo jest dużo zdrowsze niż białe – zawiera więcej błonnika, substancji bioaktywnych, witamin i minerałów. Podczas wypieku w skórce chleba gromadzą się przeciwutleniacze, jedząc więc pieczywo pełnoziarniste wraz ze skórką, chronimy organizm przed rakiem. Zmniejsza ono ryzyko zachorowania na przewlekłe nieżyty jelit, raka jelita grubego, zaburzenia krążenia i przemiany materii. Zawiera pięć razy więcej żelaza, magnezu, miedzi i cynku niż pieczywo jasne. Do tego dużo witamin z grupy B oraz witaminę E. Zatem współuczestniczy w budowaniu odporności, zapobiega przedwczesnemu starzeniu komórek, a także wspiera pracę układu nerwowego.  (źródło :http://www.naturaity.pl/artykul/317,pieczywo-pelnoziarniste.html#ad-image-1
Chleb pełnoziarnisty ,śródziemnomorski oraz kilka rodzai chleba razowego z ziarnami i bez produkowane są u nas na naturalnym zakwasie , nastawianym nie raz nawet 24 godziny przed rozpoczęciem produkcji.

Prawdziwym hitem są też bułki z ziarnami wytwarzane z mąki pełnoziarnistej oraz bułki z ziarnami chia .
Oprócz tych różnorakich wypieków zajmuję się również pieczywem ozdobnym .Chleby weselne ,dożynkowe oraz inne na różne specjalne zamówienia .


Tak że więc ten tego ,jeżeli chcecie popróbować pieczywa  z pod mojej ręki zapraszam do sklepów  firmowych piekarni ,,Baldwin''.Można tam kupić wiele rodzai pieczywa od białego po ciemne pełnoziarniste i nie tylko .Każdy z rodzai chlebów na wagę można tam zakupić nawet w postaci jednej kromki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz